Locatie, 5503BR, NL
040-2541674
info@wikitronics.nl

Reparatie harman/kardon receiver

Elektronica voor iedereen...

Reparatie harman/kardon receiver

We gaan een AVR245 bekijken, een AV-receiver van harman/kardon. Het toestel reageert niet op de afstandsbediening. Alles werkt met de handbediening op het toestel maar reageert totaal niet op de afstandsbediening.

De eerste verdachte is de afstandsbediening, zodat we eerst controleren of de batterijen 100% zijn en de afstandsbediening een infrarood signaal verstuurd.

Werkt deze dan kunnen we ervan uitgaan dat er iets mis is met het infrarood-ontvanger (IR-ontvanger) circuit in het toestel. De ontvanger zit op het frontpanel en heeft 3 aansluitingen: Poot 1=puls (3,8Volt), poot 2=massa, poot 3=voeding (5Volt). Wanneer we op poot 1 meten met een multimeter en de afstandbediening bedienen zal bij goede ontvangst de spanning iets zakken en wanneer we de afstandsbediening loslaten zal de spanning weer stijgen naar 3,8V. Als dit gebeurt kun je er vanuit gaan dat de IR-ontvanger goed werkt.

Zo ja, meet dan op het mainbord of Q731 (KSA1175YT) en Q733 (KSC2785YT) de puls doorgeven aan de uProcessor IC90 (pin35).

De spanning op de processor zakt van 3,8 Volt naar 3,2 Volt bij ontvangst van een IR signaal. Is dit niet het geval is een van de transistors defect. Vervang ze en test opnieuw de puls op de processor(pin35). Wanneer de spanning netjes zakt zal de afstandsbediening weer werken.