Locatie, 5503BR, NL
040-2541674
info@wikitronics.nl

NE555 Timer

Elektronica voor iedereen...

De NE555 is mogelijk het meest gebruikte en populairste 8-pins IC in de elektronica. Het is een eenvoudige timer die gebruikt kan worden in zeer veel toepassingen en waardoor je er allerlei schakelingen zelf mee kunt bouwen. Hij is ook zeer goedkoop en met weinig extra componenten voor veel toepassingen in te zetten.

Er is ook een duo versie verkrijgbaar waarbij twee timers (14-pins) onafhankelijk in een behuizing zijn verwerkt, de NE556.

Hier zie je hoe de Ne555 in een schema wordt weergegeven.

De Ne555 functioneert op analoge en digitale techniek maar als we naar de uitgang kijken kunnen we het bestempelen als een digitaal component. De uitgang kan maar twee toestanden aannemen,  ‘hoog’ en ‘laag’. Bij laag (o) is de uitgang 0 volt, bij ‘hoog’ is de uitgang gelijk aan de voedingsspanning Vcc. Deze kan bij de Ne555 tussen 4,5Volt – 15 Volt liggen tot zelfs 18Volt maximaal.

De meeste soorten gebruikte uitgang toestanden kunnen we onderverdelen in de volgende modes:

  • Monostabiele mode:In deze mode werkt de Ne555 als een “One shot”. Dit wordt gebruikt om timers, missende pulsen, kraakvrije schakelaars, aanraakschakelaars, frequentiedelers, PWM circuits, ect. te maken.
  • Astabiele mode: (“free running mode”) De 555 kan ingezet worden als oscillator. O.a. LED en knipperlicht schakelingen, puls generator, logische klokken, toon generator, beveiligings-alarms, pulse position modulation, etc.
  • Bistabiele mode of Schmitt trigger: De 555 kan gebruikt worden als flip-flop, wanneer de DIS pin niet is aangesloten en een condensator wordt gebruikt. O.a. gebruikt voor kraakvrije wisselschakelaars, wisselende knipperlichten, ect.

Je zult je afvragen wat er in de NE555 timer chip zit of hoe het werkt. De Ne555 timer chip is een Intergrated Circuit (IC)) en bevat een geminimaliseerd elektronisch circuit gegoten in silicon. Elk van de 8 pinnetjes is verbonden met het circuit welke bestaat uit 20 transistoren, 2 diodes en 15 weerstanden.

Functioneel schema van de Ne555:

Het ic heeft zijn naam Ne555 te danken aan de 3 weerstanden van 5K . Meestal wordt de Ne555 door de ervaren elektronicus gewoon “555” genoemd.