Locatie, 5503BR, NL
040-2541674
info@wikitronics.nl

Elektronische schakeling

Elektronica voor iedereen...

Elektronische schakeling

Voor het weergeven van elektronische schakelingen worden door technici tekeningen gebruikt. Het is niet ongebruikelijk dat er voor een schakeling verschillende tekeningen worden gebruikt. Deze tekeningen noemen we voortaan schema’s.

– Het elektrische schema wordt gebruikt om de werking van een schakeling duidelijk te maken: hierbij gaat het om de vraag hoe de schakeling in elkaar zit en werkt, niet hoe deze in de praktijk wordt opgebouwd.

In het schema kunnen we afleiden welke onderdelen (we spreken voortaan van componenten) met elkaar verbonden zijn en wat hun functie is. Voor ieder component bestaat een afgesproken symbool.

– Voor de praktische constructie wordt bijna altijd een print gebruikt (ook wel gedrukte schakeling genoemd). Een print is een dun plaatje epoxyglas of pertinax, waarop koperen baantjes zij aangebracht om elektrische verbindingen tussen componenten te vormen.

– Om een schakeling op een print te bouwen is een componenten opstelling nodig. Hiermee bedoelen we de plaats op een print waar het component geplaatst wordt, dit noemen we de print-layout.

– De onderdelen (componentenlijst) geeft een opsomming van de benodigde onderdelen, meestal gerangschikt naar onderdeelnummer en waarde.

Hieronder zien we het voorbeeld van een schema welke een schakeling voorstelt om twee led’s te laten knipperen. In dit schema kunnen we aflezen welke componenten (zie symbolen) worden gebruikt en hoe deze met elkaar verbonden zijn. Onder het schema staan de waarden van de componenten vermeldt. Het is gebruikelijk een schema van links naar rechts te lezen. Links wordt een actie gestart en lezend naar rechts gebeuren er elektronische handelingen die elkaar opvolgen en uiteindelijk de gewenste actie teweeg brengen.

Schema

Op de symbolen en componenten komen we later uitgebreid terug. Op deze manier zie je dat een schakeling snel te begrijpen is zonder dat je ieder component precies benoemd. Iedere elektronische schakeling is op deze manier te “lezen”.

Belangrijk is leren de componenten en hun functie te herkennen.


3. Componentenopstelling-Print-layout

4. Printkeuze