Locatie, 5503BR, NL
040-2541674
info@wikitronics.nl

Scart

Elektronica voor iedereen...

Scart (of Euroconnector) is een oorspronkelijk Franse standaard voor het verbinden van audiovisuele apparaten. Een scart-connector bestaat uit 21 pinnen en voorziet in analoge audio- en videosignalen in beide richtingen.

De connector maakt het mogelijk eenvoudig externe apparatuur zoals videorecorders en dvd-spelers aan te sluiten op de televisie. Scart staat voor Syndicat des Constructeurs d’Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs (Unie van radio- en televisiefabrikanten). In Frankrijk wordt de connector vaak Péritel genoemd.

Aansluiting:

1. AUDIO, rechteruitgang

2. AUDIO, rechteringang

3. AUDIO linkeruitgang

4. AUDIO nuldraad

5. BLAUW nuldraad

6. AUDIO linkeringang

7. BLAUW

8. functiewisseling

9. GROEN nuldraad

10. D²B-ingang

11. GROEN

12. D²B-uitgang

13. ROOD/(*)Chroma nuldraad

14. D²B nuldraad

15. ROOD/Chroma

16. Blankingsignaal

17. VIDEO/Sync/(*)Luminantie nuldraad

18. Blankingsignaal nuldraad

19. VIDEO/Sync/(*)Luminantieuitgang

20. VIDEO/Sync/(*)Luminantieingang

21. algemene nuldraad (metalen afscherming)

Extra Info: Pin 8 is een signaal van de videobron dat het soort video aangeeft: 0V betekent geen signaal, een eventuele scartingang wordt doorgegeven +6V betekent een breedbeeldsignaal (16:9) (*) +12V betekent een normaal signaal (4:3) Pin 8 kan ook signalen van de afstandsbediening doorgeven.

D²B (Digital Data Bus) is een IEC-standaard voor een seriële communicatiebus. De bus werd ontwikkeld door Philips in de jaren ’70 met als doel huisautomatisering. In scart staat deze bus het toe apparaten digitaal gegevens uit te wisselen. De woorden ‘ingang’ en ‘uitgang’ zijn gezien vanaf het aangesloten apparaat, dat altijd vrouwelijke aansluitingen heeft. Ingang betekent: van kabel (mannelijk) naar apparaat (vrouwelijk) Uitgang betekent: van apparaat (vrouwelijk) naar kabel (mannelijk).

Uitfasering: De scart aansluiting is analoog en wordt door de overgang naar digitaal ingehaald door de HDMI aansluiting. Door de uitfasering is de standaard scart aansluiting op nieuwere toestellen niet meer aanwezig, vaak wordt de mogelijkheid tot aansluiting wel aan geboden in de vorm van een aangepaste RGB ingang. De scart plug kan nu m.b.v. een verloop kabel aangesloten worden. Deze wordt bij het toestel geleverd of kan als accessoire besteld worden.