Locatie, 5503BR, NL
040-2541674
info@wikitronics.nl

Draadloos opladen

Elektronica voor iedereen...

Er verschijnen steeds meer apparaten zoals smartphones die je draadloos kunt opladen. Ook wel “wireless charging” genoemd, hoe werkt dit?

Bij draadloos opladen wordt de energie om een batterij op te laden niet via een kabeltje overgebracht, maar door een magnetisch veld. Dit kan op twee manieren: inductief of resonant.

Bij inductief laden moet een b.v. smartphone rechtstreeks contact maken met de draadloze oplader. Bij resonant opladen is dit niet nodig, zolang de draadloze oplader en telefoon maar dicht genoeg bij elkaar zijn.

Inductief opladen is de meest voorkomende methode bij het draadloos opladen van telefoons. Hierbij wordt elektromagnetische inductie gebruikt. Twee spoelen, waarvan een elektriciteit opwekt en deze via een magnetisch veld aan de andere spoel doorgeeft.

Om draadloos elektriciteit over te dragen heb je twee spoelen nodig: een verzendspoel (1) en een ontvangstspoel (2). De eerste vind je in de draadloze oplader, de tweede in je smartphone.

De verzendspoel (1) zoekt eerst contact met de ontvangstspoel (2) door een signaal te versturen. Zodra beide spoelen met elkaar in verbinding staan (4), begint het opladen. Door de wisselspanning op de verzendspoel ontstaat er een magnetisch-veld, dit wordt overgedragen aan de ontvangstspoel en zo onstaat er een laadspanning in de telefoon om de accu (6) op te laden.

Qi-standaard

De manier waarop de smartphone draadloos wordt geladen is ontwikkeld door het Wireless Power Consortium (WPC). Een groep bestaande uit ruim 200 uiteenlopende fabrikanten, waaronder Nokia, Huawei, Philips en Texas Instruments.

Gezamenlijk hebben ze de Qi-standaard ontwikkeld, een technologie die gebruik maakt van elektromagnetische inductie. Ook Apple maakt sinds 2017, in dat jaar verschenen ook de eerste iPhones die draadloos op te laden zijn.

Voor- en nadelen van draadloos opladen

Draadloos laden klinkt goed en brengt allerlei voordelen met zich mee. Nooit geen losse kabels meer die in de knoop raken of defect. Als je je smartphone niet gebruikt, leg je die normaal gesproken op je bureau. Het enige dat je hiermee bereikt is dat hij langzaam leegloopt. Met een draadloze oplader heb je daar geen last van en wordt hij ondertussen opgeladen. Zodra je weggaat hoef je hem alleen maar op te pakken en in je zak, tas of jas op te bergen.

In auto’s met draadloos oplaadpunt zijn de draden mooi weggewerkt. Dan zitten ze ook niet in de weg als je aan het autorijden bent. In de toekomst zullen we steeds meer toestellen met deze functie tegenkomen.

Een belangrijk minpunt van draadloos opladen is dat het niet zo snel is als met kabel. Qi chargers kunnen momenteel tot 15 watt aan energie opwekken en afstaan.