Locatie, 5503BR, NL
040-2541674
info@wikitronics.nl

Solderen

Elektronica voor iedereen...

Solderen

Solderen is een techniek om metalen onderdelen met elkaar te verbinden door middel van een metaallegering met een lager smeltpunt dan de te verbinden delen. De verbinding voor het solderen wordt tot stand gebracht door de verbindende metaallegering te smelten en tussen de delen te laten vloeien. Het verschil tussen solderen en lassen is dat solderen wordt uitgevoerd bij een relatief lage temperatuur, waarbij het materiaal van het werkstuk (nog) niet smelt.

Bij lassen is de temperatuur zo hoog dat naast de lasdraad of laselektrode het metaal van het werkstuk zélf ook vloeibaar wordt in tegenstelling tot solderen.

Men onderscheidt de volgende twee methoden van solderen

– Zacht solderen, op temperaturen tot 450 graden, met als soldeermateriaal legeringen gebaseerd op tin en lood

– Hard solderen, op hogere temperatuur boven 450 graden met als soldeermateriaal legeringen gebaseerd op koper, zink en zilver.

“In de elektronica gebruiken we uitsluitend zachtsolderen.”

 Voor het solderen in de elektrotechniek wordt er in het algemeen gebruikt gemaakt van standaard soldeerstations met een werktemperatuur van ongeveer 370°C voor solderen met lood houdende tin, voor loodvrije tin houden we 400°C aan. Meestal komen we in de werkplaats soldeergereedschap van het merk Weller tegen maar er zijn nog enkele spelers op de markt. De keuze van het type is vaak prijs en persoonsafhankelijk. Soldeerbouten zijn er in verschillende uitvoeringen. – Niet regelbaar – Regelbaar – 25Watt – 50Watt – 80Watt – Workstations.

Loodvrij solderen

Tot 2006 werd vooral de 50Watt versie in de elektronica gebruikt, maar deze zal door nieuwe wetgeving uit het soldeerproces verdwijnen ten gunste van de 80 Watt bout. Door wetgeving is het fabrikanten verplicht om loodvrij tin te gebruiken (zie soldeertin), om hiermee te werken vereist meer vermogen van de soldeerbout. Loodvrij solderen is echter goed mogelijk met een 50Watt type maar 80 Watt werkt sneller.

Keuze

Voor het solderen in de elektronica is de beste keuze van soldeerpunt (ook wel soldeerstift genoemd) een 0,4mm type, deze is in principe bruikbaar voor alle voorkomende soldeerverbindingen. Het mooiste resultaat zonder beschadigingen aan printen en componenten te werken ligt op 370°C bij loodhoudende tin en 400°C bij loodvrije tin. Voor de beginner met een klein budget zijn er echter ook genoeg mogelijkheden, bijvoorbeeld een losse soldeerbout zonder station is voor een kleine prijs goed te gebruiken, en verkrijgbaar in iedere elektronicawinkel. Deze zijn meestal leverbaar tussen 25 en 40 Watt, kies hierbij voor een zo hoog mogelijk wattage dat werkt het beste.

Professionals

Voor de gevorderde professionals zijn er natuurlijk ook complete workstations te koop met een combinatie van digitale soldeer en -desoldeer functies met speciale SMD toepassingen. Deze worden geleverd door o.a. Pace en Weller.  


Soldeertin en temperatuur

Leren solderen