
We gaan een PHILIPS lcd televisie type 47PFL7864H/12 bekijken, het toestel gaat aan maar wanneer we een HDMI signaal aanbieden krijgen we op het scherm de melding “Geen videosignaal”. Om zeker te weten dat het geen softwareprobleem is, reset ik het toestel eerst naar de fabriekswaarden en installeer de HDMI ingang eerst opnieuw via het menu bij “Apparaten toevoegen”. (Aan te raden is om alle aanwezige HDMI ingangen even te testen op hun werking)
Nog steeds geen videosignaal…Meestal kunnen we er dan vanuit gaan dat het IC defect is welke rechtstreeks op de HDMI ingangen is aangesloten. Het betreft hier een Q548.1ELA chassis waarin een TDA9996HL/C1 (HDMI SW 4:1 EQUALIZER) wordt gebruikt. Het chassis nummer van een PHILIPS televisie vind je op de witte sticker achter op het toestel, daar vind je ook het typenummer, serienummer ect.

Dit IC gaat spontaan normaal gesproken niet zomaar defect, meestal ontstaat dit probleem bij een bliksemschade of wanneer op de HDMI poorten een kabel is aangesloten terwijl het toestel aanstond. Zet dus altijd het toestel en het toestel welke je wilt aansluiten helemaal uit voordat je kabels gaat inpluggen.
We gaan uiteraard het toestel vanaf de achterzijde openschroeven, deze zit zoals alle PHILIPS toestellen vast met zogenaamde torx 10 schroeven. Gebruik hiervoor altijd een torx schroevendraaier anders draai je de schroeven kapot.
Nu gaan we op zoek naar het HDMI IC, deze zit op de (groene) print die we het moederbord of mainbord noemen. PHILIPS geeft dit bord de benaming SSB, wat Small Signal Board betekend (Vertaald is dit: Klein Signaal Bord)
Het IC is goed zichtbaar net langs de HDMI ingangen (poorten) het positienummer is: 7M11.

Vaak kun je al bij een spelend toestel voelen of het ic defect is, daar deze bij een defect vaak overdreven heet wordt.
- Voor de gevorderden: in het service menu staat in de error registratie meestal error 23 vermeld bij een HDMI defect.
Voor het vervangen gaan we eerst het moederbord uit het toestel halen, let hierbij op de LVDS kabels (de flatcables die naar het scherm lopen) er voorzichtig uit te halen.
Er is veel ruimte rondom het IC zodat deze relatief eenvoudig is te desolderen met een hetelucht desoldeerstation, wanneer we het ic verwijderd hebben maken we de contacten op de print tinvrij met desoldeerlint en halen resten hars weg met alcohol. Nu kunnen we een nieuw IC plaatsen en vastsolderen, het zijn 100 pinnetjes dus naargelang de soldeer ervaring kan het wat tijd in beslag nemen.
Na het controleren van de soldeerverbindingen kunnen we de print terugplaatsen en het toestel testen. Werkt het niet meteen probeer dan eerst de andere poorten, wanneer deze wel werken kun je het beste de solderingen nog een keer nakijken.
Als alles weer werkt gaat de achterkap er weer op en de reparatie is gelukt.
Recente reacties