Transistor
Er is nauwelijks een element te noemen dat de elektronica zo fundamenteel heeft veranderd als de transistor. Zonder de transistor geen zakradio’s, geen ruimtevaart en geen computers. En toch is het pas enige decennia geleden dat Amerikaanse wetenschapsmensen bij het onderzoeken van dioden bij toeval eigenschappen ontdekten die kenmerkend zijn voor de transistor.
De letter B staat voor basis, E voor emitter en de C voor collector.
Het woord transistor is overigens ontstaan uit transfer resistor dat zoveel betekend als “overdracht van weerstand”. Hoe dit element aan zijn naam komt en welke eigenschappen het heeft zullen we in de volgende schakeling duidelijk maken.
We gaan eerst kijken wat er gebeurt wanneer we de aansluitingen B en E aansluiten (Afbeelding 1). Wanneer we de schakelaar bedienen zul je zien dat de lamp gaat branden, wanneer we nu de batterij spanning omdraaien en we bedienen de lamp zul je merken dat de lamp niet oplicht. De twee aansluitpunten werken nu precies eender als van een diode. Er kan alleen een stroom vloeien wanneer de basis van de transistor aan de pluspool en de emitter aan de minpool aangesloten is.
Hoe is de werking van de transistor al we de aansluitingen B en C gebruiken?(Afbeelding 2) Wanneer de pluspool is verbonden met de basis zul je merken dat de lamp gaat branden bij het bedienen van de schakelaar. Wanneer je nu de collector en basis omdraaid zul je zien dat de lamp niet gaat branden. Dus de contacten basis en collector vertonen ook hetzelfde gedrag als een diode.
Pagina in bewerking