Locatie, 5503BR, NL
040-2541674
info@wikitronics.nl

Airfryer werkt niet-reparatie

Elektronica voor iedereen...

De Airfryer is al een tijdje op de markt en menig consument is er zeer tevreden mee. De PHILIPS Airfryer is een prima degelijke apparaten waarbij twee problemen regelmatig voorkomen, bij de Airfryer XL HD9240 van PHILIPS kun je ze meestal eenvoudig zelf oplossen.

Het eerste probleem is dat de klok niet werkt en het apparaat steeds vanzelf meteen uitspringt. Dit komt vaak door een “loop” in het besturingsgedeelte, je kunt dit oplossen door het toestel een reset te geven waardoor het toestel zijn programma opnieuw opstart.

Resetten PHILIPS Airfryer HD9240

  • Zet het toestel aan
  • Druk nu op de toets met het stersymbool (keuze), je ziet nu de huidige opgeslagen instellingen.
  • Toets net zolang op de temperatuur knop totdat je de gewenste temperatuur in beeld ziet verschijnen. Het knopje met de ster er op blijft knipperen.
  • Druk op de timer toets om vervolgens de gewenste tijd te kiezen.
  • Druk weer op de knop met het ster symbool, je hoort nu een piepje. Ook knippert het ster knopje niet meer. Dit betekent nu dat de instellingen zijn opgeslagen.
  • Toets de aan/uit knop in om de airfryer weer op te starten. Je kan hem weer gebruiken!

Het tweede probleem wat vaker voorkomt is dat de Airfryer niet meer of nauwelijks reageert op de druktoetsen, soms licht het toestel even op maar gaat meteen weer uit.

Dit komt in de regel doordat er een dun vetlaagje over het display zit met name in de randen van het display. Het is dan ook zeer belangrijk de buitenkant(en natuurlijk de binnenkant) goed schoon te houden. Doordat het aanraaktoetsen zijn reageren ze op inductieverschillen, door het vettige laagje wordt de werking van de aanraaktoetsen beinvloed en werken ze niet meer goed. (Er vloeit over het display een lekstroom)

Oplossing: Maak het display en het omringende gebied van de buitenkap vetvrij, en maak met een wattenstaafje en wat alcohol vooral de buitenrand van het display grondig schoon. Het kan soms hardnekkig zijn maar doe dit voorzichtig en niet met een hard/scherp voorwerp zodat je de kast of het display niet beschadigd.

Airfryer reparatie

Veel klachten bij Airfryers (van elk merk) zijn te danken aan vet aanslag, het is dus zeer belangrijk het apparaat regelmatig te reinigen. Een voorkomend probleem is b.v. dat de motor en heater niet meer werken, dit is vaak een doorgebrande temperatuur-zekering in het toestel. Deze voorkomt dat het toestel oververhit wordt, dit kan o.a. komen door te veel vet op het verwarmingselement. De zekering zal in dit geval vervangen moeten worden (Vervang de temperatuurzekering altijd met een zelfde exemplaar!) en het element gereinigd, het verwarmings-element kan natuurlijk ook defect zijn.

Bij sommige modellen zitten microschakelaars verwerkt voor het detecteren of b.v. een klep wel/niet dicht is, ook deze werken soms door vetaanslag niet meer goed en kunnen voor storingen zorgen.