Locatie, 5503BR, NL
040-2541674
info@wikitronics.nl

Zelf schakelingen bouwen

Elektronica voor iedereen...

1. Zelf schakelingen bouwen

Voor de echte (beginnende) elektronicus, hobbyist en professional is het een uitdaging om zelf een elektronische schakeling werkend op een printplaat te bouwen, daarom zullen we hier bespreken hoe je dat kunt doen.

Het zelf bouwen van een werkende schakeling op een print bestaat uit 3 stappen:

– Keuze van de elektronische schakeling

– Wat voor printplaat gebruik je (experimenteerprint, print etsen of print laten maken)

– De printplaat voorzien van componenten en testen

Fabricage van een printplaat

Onder de fabricage van de printplaat verstaan we het overbrengen van het elektrisch schema naar een epoxide printplaat. Nadat de printplaat is gefabriceerd kunnen de componenten op de printplaat worden geplaatst en gesoldeerd. Nadat we een elektronische schakeling hebben gekozen zullen we moeten bepalen welke methode we willen gebruiken om onze schakeling daadwerkelijk op een print te gaan bouwen, hiervoor zijn diverse mogelijkheden:

– Op experimenteerprint (ook wel “gaatjes print” genoemd) of breadboard

– Zelf een print etsen ( “bedrukte print”)

– Print laten maken door een bedrijf (“bedrukte print”)

Experimenteerprint

Het bouwen op experimenteerprint werkt snel en goedkoop, het oogt niet professioneel maar werkt zeker zo goed, en perfect om een schakeling te testen alvorens er een bedrukte versie van te maken. Een bedrukte print zelf maken kost wat meer werk, is iets duurder maar geeft wel veel voldoening van je werk. Voordat we een print gaan maken hebben we een print-layout nodig, deze bepaalt waar en hoe de componenten geplaatst worden en hoe de verbindingen (printsporen) lopen. Er zijn ook bedrijven die van jouw print-layout een professionele bedrukte print maken, wanneer je meerdere dezelfde printen nodig hebt kan dit zelfs goedkoper zijn dan zelf fabriceren.


2. Elektronische schakelingen

3. Componentenopstelling-Print-layout

4. Printkeuze